Salut! Eu sunt Mihai Stănică, proaspătul Deputy Manager al Business Club. Astăzi vreau să împărtășesc câteva gânduri cu voi. Așadar…

De aproape două luni de zile mă aflu în țara în care cică toate visele devin realitate, SUA. Lucrez la un hotel foarte fain ca Guest Services Agent adică întâmpin clienții, le duc bagajul în cameră, le iau bagajul din cameră și le parchez masinile ( cu unii dintre ei împărtășesc aceleași gusturi auto).

Motivul pentru care am venit aici este unul simplu: curiozitatea. De mic m-am tot uitat la filme americane așa cum cred că toată generația asta a făcut, dar mi-am dorit să văd cum e într-adevăr să trăiești în America așa că fără să stau prea mult pe gânduri am zis “Go for it!” și m-am înscris la Work&Travel.

Deoarece acesta este blogul Business Club, comunitatea a VIP România, o să punctez aspectele economice pe care le-am sesizat de când sunt aici.

Americanii sunt mai dezvoltați ca românii. Nu sunt mai școliți, nu sunt mai deștepți, nu învață mai repede ca noi, dar sunt mai optimiști, mai practici și gândesc pe termen mai lung decât românii. De ce zic asta? Americanii sunt oameni creativi pentru că și-au bătut capul doar cu ce le-a plăcut lor și ce m-a uimit cel mai tare a fost pauza de masă petrecută cu americani. De ce? Pentru că sunt obișnuit cu România. La noi oamenii se vaită din cauza politicienilor de parcă aceștia le forțează mâna ca să nu facă un ban în plus. Și în SUA sunt politicieni și nu sunt excepționali. Măcar nu se face atât de mult tam-tam și nu se comportă ca niște pușlamale în mass media, dar oamenii în pauza de masă discută despre bursă, fonduri, idei de afaceri, francize, imobiliare etc. Practic ei discută despre orice mijloc posibil de a face un ban în plus fără a munci foarte mult în plus. E destul de clar că între standardele de viață din SUA și RO există o prăpastie destul de mare. De ce? Pentru că americanii pun mâna și fac fără să aștepte ca altcineva să le pună palma în fund și cred că asta e un exemplu bun de urmat pentru mentalitatea din România.

Ca să ating concluzia acestei idei, economia din SUA își îndreaptă toate mijloacele către traiul populației și aceasta se gândește foarte mult la economia familiei sale…cel puțin în Utah.

O altă modalitate prin care economia americană este susținută? Simplu. Petrol.

Rare sunt mașinile gen hatchback sau sedan în care bagi 4-5 oameni și un bagaj. Americanii vor ca în mașina lor să bage cei 4-5 copii, câinele, bagajele și cumpărăturile ceea ce înseamnă că ei vor mașini mari. Mașinile mari care să poate să tragă o astfel de greutate necesită un motor mare. Motorul mare duce inevitabil la consum mare de benzină/motorină, iar benzinăriile plâng de fericire. Spre deosebire de Europa, în SUA benzina nu a început să devină un lux. Ca să fac o conversie și să pun punct acestei idei, nu e mare brânză să dai 1$/litru de benzină într-o țara în care în majoritatea statelor salariu minim pe economie este de 7.25$/oră. Cel mai interesant mi se pare când văd un Chevrolet Suburban cu motor de 4000-5000 cc, Hybrid. Producătorii americani de mașini au umor.

Cum arată produsele din market-uri?

Majoritatea sunt ABSOLUT GENIALE. De la mâncarea înghețată până la dulciuri, fructe și ape colorate care conțin nu știu ce vitamine, la majoritatea poți să salivezi liniștit. Salivarea s-ar putea să înceteze atunci când desfaci ambalajul și încerci conținutul. Sunt destul de multe produse care îți opresc entuziasmul și salivarea repejor. Dar hei, producătorii și-au făcut bine temele și au investit bani serioși în imaginea produsului și te-au făcut pe ține să te duci la casă cu produsul lor și în modul asta ți-au scos câțiva dolari din buzunar. Având în vedere că majoritatea oamenilor au destui bani, sunt tentați să încerce orice e pe rafturi și cumpără o grămadă de prostii. Producătorii sunt fericiți. Nu mă înțelegeți greșit. Sunt destule chestii care efectiv te fac să salivezi și mai tare a două oară când te duci să le cumperi. Că să rezum această idee :

Mulți bani -> Multe produse -> Multă curiozitate -> Multe cumpărături -> Mulți bani cheltuiți la cumpărături -> Mulți bani în conturile producătorilor -> Economia zâmbește :)

În concluzie, m-aș muta într-o țara în care venitul e suficient de mare astfel încât la sfârșitul lunii să trag linie și să am un cashflow frumușel pe care să nu îl pierd pe fițe, ci să îl investesc. Sunt de părere că e foarte profitabil și destul de ușor să dezvolți o afacere care vinde un produs într-o țara în care oamenii cumpără mult.

Acest articol prezintă Statele Unite ale Americii prin lentila mea așa că dacă aveți opinii diferite, nu aruncați cu ouă :) . Desigur, vă stau la dispoziție dacă aveți întrebări.

O zi plăcută,

Mihai